Aantal personen: voor 4 personen – Tot 20 gyoza
Afwijkende benodigdheden: Nee
Duur: 1 uur
Gyoza deeg.
Ingrediënten:
- 275 g patentbloem
- 150 g water (heet water anders mengt het deeg niet goed)
- ¼ tl zout
- maizena voor het uitrollen
Bereiding Gyoza deeg:
- Los het zout op in 140 g kokend water. Laat het water iets afkoelen.
- Zeef ondertussen de bloem.
- Wanneer het water handwarm is, giet het dan bij de bloem.
- Kneed vervolgens het deeg gedurende 5-10 minuten tot een soepel deeg.
- Verdeel het deeg in 2 rollen en verpak deze in huishoudfolie.
- Laat het deeg 30 minuten rusten op het aanrecht.
- Verdeel het deeg in stukjes van 13-15 gram en maak hier bolletjes van. Bewaar de bolletjes onder huishoudfolie tegen uitdrogen.
- Bestrooi je aanrecht met maizena, druk een bolletje deeg plat met je vlakke hand.
- Rol het deeg daarna uit tot een cirkel, iets ruimer dan 10 cm diameter.
- Wanneer het deeg voldoende is uitgerold (net iets groter dan 10 cm), steek er dan een rondje uit met een koeksteker of glas van 10 cm diameter.
- Bestrooi een (bak)plaat met maizena en leg hier de gyoza vellen op. Bewaar ze onder folie tegen het uitdrogen en zorg met behulp van een beetje maizena tussen de deegvellen dat ze niet aan elkaar plakken.
Vulling.
Ingrediënten vulling:
- 250 gram varkens gehakt
- 100 g chinese/spitskool
- 2 bosui
- 3 shiitake
- 2 teentje knoflook
- 2.5 cm gember geraspt
- 1 tl sake (niet per se nodig, dit is tevens duur in aankoop)
- 1 tl sesam olie
- 1 tl sojasaus
- ¼ tl zout
- verse peper
- 80 ml water (om te stomen)
- Extra sesam olie (om te bakken)
Bereiding:
- Hak je kool, shiitake en bosui fijn. Pers (of hak) je knoflook en rasp je gember.
- Doe dit bij je gehakt en meng alvast door
- Doe daarna de sesam olie, sojasaus, zout en peper erbij en weer goed mengen.
- Vulling klaar!
Dip saus
Ingrediënten:
- 2 el rijst azijn
- 2 el sojasaus
Bereiding:
- Alles bij elkaar gooien.
- Mengen.
- Klaar.
Bereiding van het gerecht:
- Vul de gyoza vellen met je vullingmengsel en vouw ze dicht.
- Pan heet laten worden met een laagje olie.
- Gyoza op de platte kant even laten bakken (+- 3 min)
- Gooi er nu 80 ml water bij en laat stomen met deksel op de pan.
- 3 minuten wachten.
- Deksel eraf en laat al het water weg koken.
- Gooi 1 tl sesam olie erbij en laat weer krokant bakken.
- Klaar
Originele recept:
https://www.youtube.com/watch?v=v7o7kDjd6DA&t=7s