Ga naar de inhoud

Broodje bapao (rund)

  • door

Aantal personen: voor 2/3 personen – 6 tot 8 broodjes
Afwijkende benodigdheden: Stoommandje
Duur: 2 uur

Deeg:
Ingrediënten:

  • 500 gram bloem
  • 7 gr instant gist
  • 7 gr zout
  • 1 el suiker
  • 1 el zonnebloemolie
  • 300 ml water, lauwwarm

Bereiding:

  1. Meng de ingrediënten voor het deeg soepel en kneed het nog 10 minuten.
  2. Maak een bal van het deeg en doe in een ingevette bak/schaal.
  3. Zet het deeg op een warme plek om te rijzen (bijvoorbeeld in je magnetron met twee glazen water eroverheen)
  4. Verdeel de bol na 1 uur in bolletje van 60 gram.
  5. Druk ze plat en gooi er een beetje vulling op.
  6. Vouw de randen om de vulling heen en maak de onderkant dicht.
  7. Leg ze met de sluiting naar beneden op een stuk vetvrij papier en dek af met vochtige theedoek.
  8. Laat 45 min rijzen.
  9. Zet een pan met water op met daarop een stoommandje of een vergiet of een oven rekje en een deksel.
  10. Wacht tot het water kookt en leg een broodje op het rekje of mandje.
  11. Dek af en stoom in 15 min klaar!

Vulling.
Ingrediënten:

  • 500 gram runder gehakt
  • 4 teen knoflook
  • 2 uien
  • 1 a 2 el tomatenpuree
  • 1 el sambal
  • 2 el ketjap manis
  • 1 tl gemberpoeder
  • zout (naar smaak)

Bereiding:

  1. Bak je ui.
  2. Gooi nu je gehakt erbij en ga het rullen.
  3. Doe je knoflook er doorheen.
  4. Gooi al je kruiden, tomatenpuree, sambal, ketjap erbij.
  5. Op smaak brengen met zout.
  6. Laat lekker dik inkoken.
  7. Laat het afkoelen en wachten tot het gevuld kan worden.

Chilisaus (kunt ook gewoon een fles van de supermarkt pakken)
Ingrediënten:

  • 6 pepers
  • 200 ml water
  • 200 gram suiker
  • 50 ml azijn
  • 2 el gembersiroop
  • 4 tenen knoflook
  • 2 el maizena
  • 1/2 tl zout

Bereiding:

  1. Haal uit 3 pepers de zaadjes en de andere 3 zo laten.
  2. Doe in een pan met 200 ml water samen met je knoflook.
  3. Laat 10 minuten weken op heel laag vuurtje.
  4. Doe je azijn, suiker en je gembersiroop erbij.
  5. Blender het helemaal fijn met je staafmixer.
  6. Kook totdat de suiker is opgelost.
  7. Meng 1 el maizena met 2 el water en meng.
  8. Zorg dat je saus een beetje kookt en gooi je maizena erin terwijl the roert.
  9. Goeie dikte? Klaar. (de saus dikt nog wat in door de suiker)
  10. Niet goed? Klein beetje maizena erbij.
  11. Goed proeven of die lekker is.
  12. Ja?
  13. Laten afkoelen en klaar!

Originele recept:
https://www.youtube.com/watch?v=SUPr7hi02ow&t=553s