Lasagna voor 4 personen
Lasagna saus:
Ingrediënten:
- 3 winterpenen
- 3 stronken bleekselderij
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 3 takjes tijm
- 2 blikken gehakte tomaten
- 1/2 blikje water (leeg blik tomaten)
- 250 ml rode wijn
- 500 gram rundergehakt
- zout en peper op smaak
- 10 blaadjes basilicum (gesneden)
Bereiding lasagna-saus:
- Snij je wortelen en bleekselderij in schijfjes.
- Snipper 2 uien en 4 teentje knoflook fijn.
- Pleur je uien en knoflook in de pan met wat olie en bak deze een klein beetje.
- Gooi je wortelen en bleekselderij erbij en bak 2 minuten.
- Gooi er 3 takjes tijm bij.
- Flikker er nu 2 blikken gehakte tomaat bij en gebruik een leeg blikje en vul deze voor de helft met water en pleur het water in de pan.
- 250 ml wijn erbij gooien.
- Kruimel je rauwe gehakt over de saus heen, Ja, je leest het goed, gewoon rauw erdoorheen pleuren.
- Je gehakt kook je dan gaar en zo krijg je een mooie verdeling van de gehakt door je saus.
- Nu kook je je saus op een heel laag vuur in, dit duurt 1 1/2 a 2 uur, zodat er een dikke saus ontstaat.
- Zorg nou dat je saus niet te dik is want dan pleurt je lasagna uit elkaar en dat mot je niet hebben.
- Af en toe even roeren.
- Is je saus genoeg ingekookt?
- Klaar! en wel proeven op smaak.
Bechamelsaus:
Ingrediënten:
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 4 laurierblaadjes
- 250 ml kookroom
- 250 ml volle melk
- 40 gram bloem
- 40 gram boter
- zout en peper op smaak
- paar snufjes nootmuskaat
Bereiding bechamelsaus:
- Hak je ui en knoflook grof.
- Pleur in een pan met wat boter en bak dit een klein beetje.
- Gooi er 4 blaadjes laurier bij.
- Gooi nu je melk en room erbij en vlak voordat het kookt zet je het vuur uit.
- Nu 10 minuten laten rusten.
- Afgieten in een zeef en vang je vocht op.
- Gooi 40 gram boter in een pan en wacht tot het gesmolten is.
- Nu pleur je je bloem erbij en mengen maar.
- Bak dit mengsel gaar! Als je dit niet doet krijgt je saus een bloemige smaak.
- Zodra je mengsel een klein beetje naar gebakken koekjes ruikt is het klaar.
- Gooi nu beetje bij beetje je melkmengsel erbij en goed roeren, desnoods met een garde.
- Issie dik? Niets meer aan doen.
- Gooi er nog wat peper en zout in en een paar snufjes nootmuskaat.
- Klaar!
De sauzen zijn klaar!
Nu de lasagna opbouwen!
Ingrediënten:
- 2 bolletjes mozzarella
- Pak lasagna bladen
- Versie basilicum (1 plantje)
Bereiding lasagna:
- Pak een diepe oven schaal.
- Begin met een laagje gehakt saus.
- Dan aan drukken met de lasagne-bladen.
- Nu een laagje bechamelsaus.
- Laagje gehaktsaus.
- Pleur er wat stukken mozzarella op en wat basilicumblaadjes.
- Dan weer wat lasagne-bladen.
- Bouw op deze manier je hele lasagne op en eindig met een laag bechamelsaus.
- Op de laatste laag bechamelsaus flikker je nu een hoop kaas, wat je zelf lekker vindt.
- Gooi je overige stukken mozzarella erop met wat basilicumblaadjes.
- Oven op crematie standje 180 graden Celsius voorverwarmen.
- En nu gooi je hem voor 30 a 40 minuten in de oven.
- Klaar? Haal hem uit de oven en laat 10 minuten rusten zodat je lasagne wat steviger wordt.
- Snij er een mooi groot stuk uit.
- Vreten maar!