Ga naar de inhoud

Bao Buns met buikspek

  • door

Aantal personen: voor 2/3 personen – 5 broodjes
Afwijkende benodigdheden: Stoommandje
Duur: 2,5 uur

Voor de marinade van het buikspek:

  • 1 tl neutrale olie
  • 250 gram varkensbuik, in dikke plakken (of dikke speklappen)
  • 1,5 el bruine suiker
  • 1 el donkere sojasaus
  • Eventueel: 0,5 tl szechuanpeper
  • 1 knoflookteen, fijngehakt
  • 1 tl venkelzaad
  • Wit van 3 stengels lente-ui
  • 2 cm verse gember, in dunne reepjes
  • 1 anijsster
  • 50 ml rijstwijn
  • Eventueel: 5-spice

Voor het vlees:

Indien je geen pan hebt die in de oven kan, kan je ook een ovenschaal pakken en daar aluminiumfolie overheen doen.

  • Verwarm de oven voor op 120 graden boven- en onderwarmte.
  • Verhit een ovenbestendige pan met deksel op het fornuis en bak in de neutrale olie de stukken varken goed rondom bruin. Zorg dat je de pan niet overvol doet, dan gaat het vlees koken in plaats van bakken.
  • Haal het vlees uit de pan en leg op een bord of in een kom apart.
  • Doe de suiker in de pan, totdat het oplost. Voeg vervolgens de knoflook, gember, szechuanpeper, het venkelzaad, de lente-ui en steranijs toe en bak kort tot het aromatisch geurt.
  • Blus de pan af met de rijstwijn (let dus dat het niet de rijstwijnazijn is) en sojasaus en roer goed door. Doe het varken terug in de pan en roer om tot al het vlees bedekt is met de saus.
  • Voeg 50 ml water toe en breng aan de kook. Doe het deksel op de pan en zet in de oven. Laat daar minimaal 2 uur garen, tot het buikspek botermals is.

Receptuur Bao Buns:
Ingredienten:

  • 65 ml water
  • 60 ml melk
  • 245 gram bloem / zelfrijzend bakmeel (moet er nog even mee experimenteren)
  • 10 gram witte basterd suiker
  • 3 gram droge gist
  • Olie

Bereiding:

1. Verwarm de melk en het water in de magnetron, zorg ervoor dat het niet te warm wordt, anders zal de gist doodgaan als je het erbij doet. 
2. Doe de gist en het suiker bij het melk en water mengsel. Laat het 10 minuten op een warme plek staan zodat de gist actief wordt.
3. Doe na 10 minuten het mengsel samen met de bloem in een kom en meng het tot een glad beslag. 
4. Laat het mengsel in de kom op een warme plek 40 minuten rijzen. (Je kunt dit in een magnetron zetten met een glas warm water, dat word dan een soort warmhoud kast)
5. Na 40 minuten is het deeg ongeveer twee keer zo groot geworden en kneed je het deeg 10 minuten zodat de gluten hun werk kunnen doen. 
6. Maak van het deeg, balletjes van ongeveer 45 gram.
7. Rol de balletje uit tot een ovale vorm, ongeveer 0,5cm dik
8. Smeer wat olie op het deeg aan de kant waar je ze dubbel vouwt en vouw ze dubbel. 
9. Leg de dubbelgevouwen deegbollen op een light geoliede bakplaat of bakpapier en dek het af met wat huishoudfolie of een natte doek. Laat weer 25 minuten op een warme plek rijzen.
10. Breng water aan de kook in een pan waar je stoommandje op kan. Doe de bao buns in het mandje en stoom ze in 15 minuten gaar. (Indien je geen stoommandje hebt kun je ook het rekje van de magnetron gebruiken als plateau en daar bovenop weer een ander pan)

Ingrediënten voor de saus:

  • 1 el maizena
  • 50 gram bruine suiker
  • 2,5 el sojasaus
  • Halve rode peper, heel fijn gesneden
  • 1 el neutrale olie
  • 200 ml water
  • 1 teen knoflook (geraspt)
  • 2 el rijstwijnazijn (let op! dit is dus niet de rijstwijn voor de marinade)

Voor de saus:

  • Fruit in de neutrale olie de rode peper en knoflook aan.
  • Voeg de suiker, sojasaus, water en azijn toe. Laat kort inkoken tot je de gewenste smaakintensiteit hebt.
  • Neem een deel van de saus apart en laat in een kommetje afkoelen. Meng 1 el maizena door de afgekoelde saus tot er een glad papje ontstaat. (liever te weinig dan teveel maizena, dit kan je later altijd meer toevoegen indien gewenst)
  • Voeg het maïzenapapje bij de warme saus en breng aan de kook, verwarm tot de saus gebonden is.
  • Je kunt deze saus ook de dag van tevoren maken, en de benodigde hoeveelheid in een klein pannetje verwarmen.

Originele recept:
https://www.youtube.com/watch?v=tMc3aIc0wjw