Aantal personen: voor 2/3 personen – 6 tot 8 broodjes
Afwijkende benodigdheden: Stoommandje
Duur: 2 uur
Deeg:
Ingrediënten:
- 500 gram bloem
- 7 gr instant gist
- 7 gr zout
- 1 el suiker
- 1 el zonnebloemolie
- 300 ml water, lauwwarm
Bereiding:
- Meng de ingrediënten voor het deeg soepel en kneed het nog 10 minuten.
- Maak een bal van het deeg en doe in een ingevette bak/schaal.
- Zet het deeg op een warme plek om te rijzen (bijvoorbeeld in je magnetron met twee glazen water eroverheen)
- Verdeel de bol na 1 uur in bolletje van 60 gram.
- Druk ze plat en gooi er een beetje vulling op.
- Vouw de randen om de vulling heen en maak de onderkant dicht.
- Leg ze met de sluiting naar beneden op een stuk vetvrij papier en dek af met vochtige theedoek.
- Laat 45 min rijzen.
- Zet een pan met water op met daarop een stoommandje of een vergiet of een oven rekje en een deksel.
- Wacht tot het water kookt en leg een broodje op het rekje of mandje.
- Dek af en stoom in 15 min klaar!
Vulling.
Ingrediënten:
- 500 gram runder gehakt
- 4 teen knoflook
- 2 uien
- 1 a 2 el tomatenpuree
- 1 el sambal
- 2 el ketjap manis
- 1 tl gemberpoeder
- zout (naar smaak)
Bereiding:
- Bak je ui.
- Gooi nu je gehakt erbij en ga het rullen.
- Doe je knoflook er doorheen.
- Gooi al je kruiden, tomatenpuree, sambal, ketjap erbij.
- Op smaak brengen met zout.
- Laat lekker dik inkoken.
- Laat het afkoelen en wachten tot het gevuld kan worden.
Chilisaus (kunt ook gewoon een fles van de supermarkt pakken)
Ingrediënten:
- 6 pepers
- 200 ml water
- 200 gram suiker
- 50 ml azijn
- 2 el gembersiroop
- 4 tenen knoflook
- 2 el maizena
- 1/2 tl zout
Bereiding:
- Haal uit 3 pepers de zaadjes en de andere 3 zo laten.
- Doe in een pan met 200 ml water samen met je knoflook.
- Laat 10 minuten weken op heel laag vuurtje.
- Doe je azijn, suiker en je gembersiroop erbij.
- Blender het helemaal fijn met je staafmixer.
- Kook totdat de suiker is opgelost.
- Meng 1 el maizena met 2 el water en meng.
- Zorg dat je saus een beetje kookt en gooi je maizena erin terwijl the roert.
- Goeie dikte? Klaar. (de saus dikt nog wat in door de suiker)
- Niet goed? Klein beetje maizena erbij.
- Goed proeven of die lekker is.
- Ja?
- Laten afkoelen en klaar!
Originele recept:
https://www.youtube.com/watch?v=SUPr7hi02ow&t=553s