Ga naar de inhoud

Coq Au Vin

  • door

Ingrediënten 

  • 1,5 kg kilo kip, liefste iets van vleugels, bouten of poten.
  • 50 gram spekjes, meer mag ook
  • 1 ui in ringen of prei
  • 150 gram winterpeen geschild en in plakjes
  • 3 stengels bleekselderij in blokjes
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes peterselie
  • 2 el bloem
  • 500 ml goede rode wijn, beetje complex maakt het veel lekkerder!
  • 500 ml kippenbouillon, blokje is goed.
  • zonnebloemolie
  • peper en zout
  • Voor erbij; aardappeltjes, frietjes, aardappelpuree, etc.

Instructies 

  • Dep de kip goed droog. Bestrooi met peper en zout.
  • Verhit een grote braadpan en bak de spekjes goudbruin en knapperig. Haal uit de pan met een schuimspaan en houd apart.
  • Laat het spekvet in de pan zitten en verhit opnieuw. Leg de stukken kip erin met de huid naar beneden, naast elkaar. Braad de stukken aan, draai af en toe om. Haal uit de pan en leg apart.
  • Bak in hetzelfde vet (eventueel met wat extra zonnebloemolie) de uienringen rustig zacht. Voeg de winterpeen, bleekselderij, tijm en rozemarijn toe en laat 5 minuten meebakken. Doe bloem erbij en laat 3 minuten garen. Blus af met de rode wijn en kippenbouillon. Breng aan de kook, draai dan lager en doe de kip erbij.
  • Laat zo’n 1,5 uur garen, tot de kip zacht is en de saus ingedikt. Breng op smaak met peper en zout en grofgehakte peterselie.
  • Bereid ondertussen je aardappelpuree en voila

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 408kcalKoolhydraten: 14gProteine: 26gVet: 20gVerzadigde vetten: 6gPolyunsaturated Fat: 5gMonounsaturated Fat: 8gTrans Fat: 1gCholesterol: 90mgNatrium: 269mgKalium: 443mgVezels: 3gSuiker: 4gVitamine A: 4480IUVitamine C: 8mgCalcium: 52mgIJzer: 2mg