Ga naar de inhoud

Hummus

  • door

HUMMUS RECEPT – betere versie, andere staat onderaan

Ingrediënten:

  • 1 blik kikkererwten (400 g, uitgelekt ca. 250 g) of 250 g gekookte kikkererwten
  • 60 ml vers citroensap (ongeveer 1 grote citroen)
  • 60 ml goed geroerde tahin
  • 1 kleine teen knoflook, fijngehakt
  • 30 ml extra vierge olijfolie (+ extra voor serveren)
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • Zout naar smaak
  • 2–3 el koud water of aquafaba (kikkererwtenvocht)
  • Snufje paprikapoeder, sumak of za’atar (voor serveren)

Bereiding:

  1. Doe tahin en citroensap in een keukenmachine. Mix 1 minuut, schraap de wanden, en mix nog 30 seconden.
  2. Voeg olijfolie, knoflook, komijn en 1/2 tl zout toe. Mix 30 seconden, schraap de wanden, en mix nogmaals 30 seconden.
  3. Spoel en laat de kikkererwten uitlekken. Voeg de helft toe, mix 1 minuut, schraap de wanden en voeg de rest toe. Mix nog 1–2 minuten tot een dikke, redelijk gladde massa ontstaat.
  4. Voeg langzaam koud water of aquafaba toe terwijl de machine draait tot de gewenste romigheid is bereikt.
  5. Proef en breng eventueel extra op smaak. Serveer met een scheutje olijfolie en bestrooi met paprikapoeder, sumak of za’atar.
  6. Bewaren: luchtdicht afgesloten tot 1 week in de koelkast of tot 1 maand in de vriezer (afgedekt met een dun laagje olijfolie).

Hummus 2 – Ongeveer 400 gram hummus

Ingrediënten:

  • 250 gram gedroogde kikkererwten
  • 1 theelepel baking soda
  • 270 gram lichte tahinpasta ( te koop bij natuurwinkels en sommige supermarkten)
  • 4 eetepel citroensap
  • 4 tenen knoflook, fijngewreven
  • 1 deciliter ijskoud water
  • Zout

Als je je aan het basisrecept wil houden, kun je het variëren door er voor wat extra textuur gekookte, gemalen kikkererwten door te roeren, een snuf gemalen komijn toe te voegen en de hoeveelheid citroensap en tahin aan je eigen smaak aan te passen.”

Bereiding:

Was de kikkererwten een dag tevoren goed en doe ze in een grote kom. Overgiet ze met minstens tweemaal het volume aan water en laat ze een nacht weken.

Giet de kikkererwten de volgende dag af. Zet een middelgrote pan op hoog vuur en doe de uitgelekte erwten erin met het zuiveringszout. Bak ze al roerend circa 3 minuten.

Voeg 1½ liter vers water toe en breng het aan de kook. Schep steeds het schuim en eventuele bovendrijvende vliesjes van het oppervlak af en laat de kikkererwten gaar koken, dat kan tussen 20 en 40 minuten duren, afhankelijk van de soort en de leeftijd, maar ook nog veel langer.

Als de kikkererwten gaar zijn moeten ze mooi zacht zijn, en gemakkelijk breken als u een erwt tussen duim en wijsvinger drukt, maar geen puree worden.

Giet de kikkererwten af. U hebt nu zo’n 600 gram. Doe ze in de kom van een foodprocessor. Maal ze tot het een stevige puree is en voeg dan terwijl de motor draait tahin, citroensap, knoflook en 1½ theelepel zout toe. Doe druppel voor druppel het ijskoude water erbij en roer tot het een gladde, romige puree is; dat duurt circa 5 minuten.

Schep de hummus in een schaal, dek hem af met plasticfolie en laat hem minstens 30 minuten rusten. Zet de hummus als u hem niet meteen gebruikt afgedekt in de koelkast. Haal hem 30 minuten voor gebruik eruit.

Originele recept:
https://www.culy.nl/recepten/yotam-ottolenghis-klassieke-hummus/