Meteen naar de inhoud

Lasagna

  • door

Lasagna voor 4 personen

Lasagna saus:

Ingrediënten:

  • 3 winterpenen
  • 3 stronken bleekselderij
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 takjes tijm
  • 2 blikken gehakte tomaten
  • 1/2 blikje water (leeg blik tomaten)
  • 250 ml rode wijn
  • 500 gram rundergehakt
  • zout en peper op smaak
  • 10 blaadjes basilicum (gesneden)

Bereiding lasagna-saus:

  1. Snij je wortelen en bleekselderij in schijfjes.
  2. Snipper 2 uien en 4 teentje knoflook fijn.
  3. Pleur je uien en knoflook in de pan met wat olie en bak deze een klein beetje.
  4. Gooi je wortelen en bleekselderij erbij en bak 2 minuten.
  5. Gooi er 3 takjes tijm bij.
  6. Flikker er nu 2 blikken gehakte tomaat bij en gebruik een leeg blikje en vul deze voor de helft met water en pleur het water in de pan.
  7. 250 ml wijn erbij gooien.
  8. Kruimel je rauwe gehakt over de saus heen, Ja, je leest het goed, gewoon rauw erdoorheen pleuren.
  9. Je gehakt kook je dan gaar en zo krijg je een mooie verdeling van de gehakt door je saus.
  10. Nu kook je je saus op een heel laag vuur in, dit duurt 1 1/2 a 2 uur, zodat er een dikke saus ontstaat.
  11. Zorg nou dat je saus niet te dik is want dan pleurt je lasagna uit elkaar en dat mot je niet hebben.
  12. Af en toe even roeren.
  13. Is je saus genoeg ingekookt?
  14. Klaar! en wel proeven op smaak.

Bechamelsaus:

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 4 laurierblaadjes
  • 250 ml kookroom
  • 250 ml volle melk
  • 40 gram bloem
  • 40 gram boter
  • zout en peper op smaak
  • paar snufjes nootmuskaat

Bereiding bechamelsaus:

  1. Hak je ui en knoflook grof.
  2. Pleur in een pan met wat boter en bak dit een klein beetje.
  3. Gooi er 4 blaadjes laurier bij.
  4. Gooi nu je melk en room erbij en vlak voordat het kookt zet je het vuur uit.
  5. Nu 10 minuten laten rusten.
  6. Afgieten in een zeef en vang je vocht op.
  7. Gooi 40 gram boter in een pan en wacht tot het gesmolten is.
  8. Nu pleur je je bloem erbij en mengen maar.
  9. Bak dit mengsel gaar! Als je dit niet doet krijgt je saus een bloemige smaak.
  10. Zodra je mengsel een klein beetje naar gebakken koekjes ruikt is het klaar.
  11. Gooi nu beetje bij beetje je melkmengsel erbij en goed roeren, desnoods met een garde.
  12. Issie dik? Niets meer aan doen.
  13. Gooi er nog wat peper en zout in en een paar snufjes nootmuskaat.
  14. Klaar!

De sauzen zijn klaar!
Nu de lasagna opbouwen!

Ingrediënten:

  • 2 bolletjes mozzarella
  • Pak lasagna bladen
  • Versie basilicum (1 plantje)

Bereiding lasagna:

  1. Pak een diepe oven schaal.
  2. Begin met een laagje gehakt saus.
  3. Dan aan drukken met de lasagne-bladen.
  4. Nu een laagje bechamelsaus.
  5. Laagje gehaktsaus.
  6. Pleur er wat stukken mozzarella op en wat basilicumblaadjes.
  7. Dan weer wat lasagne-bladen.
  8. Bouw op deze manier je hele lasagne op en eindig met een laag bechamelsaus.
  9. Op de laatste laag bechamelsaus flikker je nu een hoop kaas, wat je zelf lekker vindt.
  10. Gooi je overige stukken mozzarella erop met wat basilicumblaadjes.
  11. Oven op crematie standje 180 graden Celsius voorverwarmen.
  12. En nu gooi je hem voor 30 a 40 minuten in de oven.
  13. Klaar? Haal hem uit de oven en laat 10 minuten rusten zodat je lasagne wat steviger wordt.
  14. Snij er een mooi groot stuk uit.
  15. Vreten maar!