Aantal personen: voor 6 personen
Afwijkende benodigdheden: Gietijzeren pan of slowcooker
Duur: 6 tot 8 uur
Boemboe (kruiden-mengsel).
Ingrediënten:
- gember/djahee (stukje van 3 cm)
- laos/galangawortel (stukje van 3 cm)
- 5 kemeri-noten (niet rauw eten! Kan giftig zijn!)
- 5 teentjes knoflook/bawang puthi
- 2 tl komijn-poeder/djinten
- 2 tl koriander-poeder/ketoembar
- 1 1/2 el kurkuma/kunyit
- 4 el sambal
- 1 tl trassi ( stinkt! maar hoort er wel bij)
- 3 uien
Bereiding:
- Gember en Laos schillen / ontdoen van de schil d.m.v. een lepel
- Alles bij elkaar in de blender en tot een fijne boemboe malen
Rendang.
Ingrediënten:
- 1 1/2 kg riblappen
- 3 stengels citroengras/sereh
- 5 citroen-bladeren/djeroek poeroet
- 2 schijfjes palmsuiker/gula djawa
- 1 boullion blokje
- 2 blikken kokosmelk
- 4 el olijfolie
- 300 gram rijst
Bereiding:
- Afhankelijk van hoe fijne rendang je wilt snijd je het vlees in stukken. Bij grote stukken heb je meer bite en valt het vlees minder uit elkaar en bij kleine stukken wordt het als het ware meer een saus (prefereer de laatste).
- Doe een mooie laag olie in een gietijzeren- of stoofpan waarna je de boemboe aanbakt
- Leg een knoop in je citroengras, snij het kontje eraf en doe het bij de boemboe
- Gooi je 5 citroenbladeren erbij
- Gooi 2 blikken kokosmelk erbij.
- Eventjes roeren.
- Doe er 2 schijfjes palmsuiker/gula djawa bij en 1 bouillon blokje (maakt niet zoveel uit welke maar rund is preferabel) verkruimelen en er doorheen roeren.
- Doe al je vlees in de pan
- Goed roeren!
- Laat je vlees nu op het allerlaagste vuur wat je hebt, zeker voor 5 a 6 uur lekker pruttelen.
- Hoe langer, hoe dikker je saus
- Doe geen deksel op de pan en elk half uur even voorzichtig roeren in de pan.
Komkommer zuurtje.
Ingrediënten:
- 1 ui
- 1 komkommer
- 250 ml water
- 250 ml azijn
- 6 el suiker
- 2 steranijs
- Snij de komkommers in de lengte door de helft en haal het vruchtvlees eruit.
- Snij je komkommer in halve manen.
- Maak je ui schoon en snij in dunne ringen.
- Doe alles in een bak en gooi je water en azijn erbij.
- Gooi je suiker erbij en je steranijs.
- Goed roeren.
- Klaar!
- Laat voor zeker 2 a 3 uurtjes staan (hele nacht is lekkerder!)
Originele recept:
https://www.youtube.com/watch?v=i62dYA4aAhs&t=2s