Ga naar de inhoud

Sticky Tofu

  • door

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 75 minuten / 30 minuten (60 minuten goed uitlekken tofu, korter kan ook maar hoe langer hoe beter)

Ingrediënten:

300g basmatirijst
375 g tofu naturel
70 ml zonnebloemolie
800 g Japanse wokgroente
2 tenen knoflook
3 el sojasaus
2 el gembersiroop
1 el rijstazijn
4 el chilisaus
2 el water
1 el maizena
2 el seroendeng

Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de tofu 5 min. uitlekken in een vergiet. Leg er iets zwaars op om er zoveel mogelijk vocht uit te drukken (een baksteen of een auto bijvoorbeeld) Verhit 50 ml olie (voor 4 personen) in een koekenpan. Dep de tofu droog en scheur het met je handen in ca. 6 slordige stukken van gelijke grootte. Bak de tofu in ca. 10 min op middelhoog vuur goudbruin en krokant. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Verhit de rest van de olie in een wok of hapjespan en roerbak de groente 4-6 min.

Snijd ondertussen de knoflook heel fijn. Breng de knoflook, sojasaus, gembersiroop, rijstazijn, chilisaus en water in een steelpan aan de kook. Laat 3 min. zachtjes koken en roer met een garde de maizena erdoor tot de saus begint te binden. Schep de gebakken tofu in de saus, schep goed om en neem van het vuur. Schep de rijst in diepe borden of kommen, verdeel de groente erover en schep de tofu met saus erop. Bestrooi met de seroendeng.